Anti-aging: Hudforyngende kosmetiske behandlinger

Skjønnhetsbehandlinger med Restylane, Juvederm, laser, peeling, medisinske kremer etc.

Restylane er en volumfyllende gel bestående av hyaluronsyre, et sukkerkompleks som blant annet produseres i hud og brusk. Stoffet spiller en viktig rolle i hudens vannbindende evne og gjør den strammere og fastere. Hyaluronsyre finnes naturlig i kroppen. Det er derfor svært sjelden at det forekommer allergiske reaksjoner.

Botulinumtoxin er et naturlig forekommende protein produsert av en bakterie som heter Clostridium botulinum. Når et botulinumtoxin som Botox injiseres i en muskel, blokkeres nervesignalene til akkurat den muskelen. Botox kan brukes til dynamiske linjer (linjer som kommer av muskelsammentrekninger). Andre linjer og rynker kan behandles med for eksempel Restylane eller Juvederm. Botox brukes først og fremst i øvre del av ansiktet.

Botox brukes også til behandling av overdreven svette - hyperhidrose. Slik behandling kan enkelte steder også dekkes av det offentlige.

Botox i pannen - rynkefjerning

Botox i pannen - før-etter-bilde behandling av rynker med Botox. Kilde: © Klinikkree.no.

 

I Danmark sier loven at det ved injeksjon av Botox og hyaluronsyre (Restylane, Juvederm etc.) skal gå minst to dager etter den første konsultasjonen før behandlingen kan gjøres. Dette gjelder imidlertid kun for første gangs behandling. En slik todagers betenkningstid har vi ikke i Norge. I Norge er det ikke lov å vise før-etter-bilder ved plastisk kirurgi, men et slikt forbud er det ikke i våre naboland Danmark og Sverige.

Hva kjennetegnes god hudhelse av? Først og fremst av huden som ser og kjennes glatt ut. Den vil også være fast og ha en jevn og frisk farge. Med andre ord: omtrent det vi prøver å oppnå med ulik sminke.

De fleste kosmetiske sykepleiere anbefaling soling i moderate doser fordi soling påvirker huden negativt. Andre faktorer som skader huden, er tobakk, hormonforandringer, stress og enkelte sykdommer.

Ifølge en undersøkelse fra Den amerikanske foreningen for estetisk plastikkirurgi (ASAPS), blir amerikaneres syn på kosmetisk kirurgi stadig mer positivt. Dette kommer frem i en pressemelding. Mer enn halvparten av de spurte (51%) uttrykte at de stilte seg positive til kosmetisk kirurgi. Felmont F. Eaves III er president i The American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS). Han sier: ”Det å ta vare på seg selv og bry seg om eget utseende er blitt av økende betydning for alle. Etter hvert som tradisjonelle kirurgiske prosedyrer har blitt forbedret, og nye ikke-kirurgiske alternativer har blitt mer tilgjengelige, har estetiske plastikkirurger fått stadig mer å tilby pasientene.”

Av de viktigste funnene i undersøkelsen:

  • 53 % av kvinner og 49 % av menn sier at de stiller seg positive til kosmetisk (estetisk) kirurgi
  • 67% av amerikanere ville ikke blitt forlegne hvis deres venner eller familie fikk vite at de hadde utført estetisk kirurgi
  • 27% av gifte amerikanere og 33% av ugifte amerikanere ville vurdere kosmetisk kirurgi selv nå eller i fremtiden
  • 71% sier at deres holdning til kosmetisk kirurgi ikke har endret seg de siste 5 årene, mens 20% uttrykker at de har blitt mer positive.
  • 77 % av amerikanere over 65 år ville ikke vært flau over å fortelle at de har fått utført kosmetisk kirurgi.