Botox til behandling av rynker

Skjønnhetsbehandling med Botox (botulinumtoksin)

Botox er den suverent mest populære kosmetiske behandlingen i USA. I 2015 ble det utført mer enn 6,7 millioner behandlinger med botulinumtoksin (merkevarene Botox og Dysport), ifølge tall fra American Society of Plastic Surgeons. På andreplass kommer behandling med såkalte fillers (Juvederm, Restylane, Belotero, Perlane, Evolence, Zyderm, Zyplast, Radiesse osv.).

Behandlinger med Botox har i USA økt med 759 prosent de siste femten årene, fra 786.911 i år 2000 til 6.757.198 i 2015.

Dynamiske linjer

Botulinumtoksin er et naturlig forekommende protein produsert av en bakterie som heter Clostridium botulinum. Når et botulinum toksin som Botox injiseres i en muskel, blokkeres nervesignalene til akkurat den muskelen.

Botox kan brukes til dynamiske linjer (linjer som kommer av muskelsammentrekninger). Andre linjer og rynker kan behandles med for eksempel Restylane eller Juvederm, som er volumøkende. Botox brukes først og fremst i øvre del av ansiktet, aldri i lepper, slik enkelte tror.

Botox i pannen

Botox i pannen - før-etter-bilde behandling av rynker med Botox.
Kilde: © Klinikkree.no.

Botox brukes også til behandling av overdreven svette - hyperhidrose. Slik behandling kan enkelte steder også faktisk bli dekket av det offentlige.

I Danmark sier loven at det ved injeksjon av Botox og hyaluronsyre skal gå minst to dager etter den første konsultasjonen før behandlingen kan gjøres. Dette gjelder imidlertid kun for første gangs behandling. En slik todagers betenkningstid har vi ikke i Norge. I Norge er det ikke lov å vise før-etter-bilder ved plastisk kirurgi, men et slikt forbud er det ikke i våre naboland Danmark og Sverige.

Hva kjennetegnes god hudhelse av? Først og fremst av at huden ser og kjennes glatt ut. Den vil også være fast og ha en jevn og frisk farge. Med andre ord: omtrent det vi prøver å oppnå med ulik sminke. De fleste kosmetiske sykepleiere anbefaler soling kun i moderate doser fordi soling påvirker huden negativt. Andre faktorer som skader huden, er tobakk, hormonforandringer, stress og enkelte sykdommer.

Botox brukes ofte i tillegg til plastisk kirurgi og andre kosmetiske behandlinger for å få best mulig resultat.  Ved behandling av rynker er det vanlig å bruke Botox (botulinumtoksin) i kombinasjon med en hyaluronsyrefiller som fyller ut rynker. Man ser også at effekten av Restylane varer lenger om man bruker Botulinumtoksin i tillegg. Ved ansiktsløft / facelift kan det være effektivt samtidig å gi rynkebehandling med botulinumtoksin fordi ikke alle rynker glattes like mye ut ved dette inngrepet. Behandling med Botulinumtoksin kan også trygt brukes samtidig med øyelokksplastikk. Det er også ganske vanlig at pasienter får behandling med Botulinumtoksin eller Restylane samtidig med at de gjennomgår en helt annen operasjon, for eksempel brystforstørrelse med silikon.

Ifølge en undersøkelse fra Den amerikanske foreningen for estetisk plastikkirurgi (ASAPS), blir amerikaneres syn på kosmetisk kirurgi stadig mer positivt. Dette kommer frem i en pressemelding. Mer enn halvparten av de spurte (51%) uttrykte at de stilte seg positive til kosmetisk kirurgi. Felmont F. Eaves III er president i The American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS). Han sier: ”Det å ta vare på seg selv og bry seg om eget utseende er blitt av økende betydning for alle. Etter hvert som tradisjonelle kirurgiske prosedyrer har blitt forbedret, og nye ikke-kirurgiske alternativer har blitt mer tilgjengelige, har estetiske plastikkirurger fått stadig mer å tilby pasientene.”

Botox (Allergan Inc, USA) og Dysport (Ipsen Biopharm Ltd, UK) er to eksempler på botulinumtoksiner som anvendes i kosmetisk medisin og dermatologi.

Botox har også andre bruksområder innen medisinsk behandling:

  • pasienter med muskelspasmer (kramper)
  • hypersalivasjon (overproduksjon av spytt)
  • hypertrofisk kjevemuskulatur
  • kjeveleddsplager

 

Behandling av hodepine og migrene med Botox

Botox brukes mot rynker. Men det brukes også ved flere medisinske tilstander, som for eksempel spenninger i nakken (som gir bade skevhet og smerter), samt kompliserte former for migrene og annen hodepine.

Botox mot cerebral parese

Ved Rikshospitalet har ca. 1000 barn fått Botox mot cerebral parese siden 90-tallet. Effekten man oppnår, er at muskulaturen slapper av, blir mykere og spasmene reduseres, sier overlege B. Lofterød til Bergens Tidende.