Botulinumtoksin

Botulinumtoksin er et neurotoksin produsert av bakterien Clostridium botulinum, og blir i raffinert form brukt til ulike typer medisinsk behandling.

Behandling med botulinumtoksin er den suverent mest populære kosmetiske behandlingen i USA. I 2015 ble det utført mer enn 6,7 millioner behandlinger med botulinumtoksin (merkevarene Botox og Dysport), ifølge tall fra American Society of Plastic Surgeons. På andreplass kommer behandling med såkalte fillers (Juvederm, Restylane, Belotero, Perlane, Evolence, Zyderm, Zyplast, Radiesse osv.).

Behandling med botulinumtoksin har i USA økt med 759 prosent de siste femten årene, fra 786.911 i år 2000 til 6.757.198 i 2015.

Botulinumtoksin er et naturlig forekommende protein produsert av en bakterie som heter Clostridium botulinum. Når et botulinum toksin som Botox injiseres i en muskel, blokkeres nervesignalene til akkurat den muskelen. Behandling med botulinumtoksin egner seg til dynamiske linjer (linjer som kommer av muskelsammentrekninger).

Botulinumtoksin brukes også til behandling av overdreven svette - hyperhidrose. Slik behandling kan enkelte steder også faktisk bli dekket av det offentlige.

Behandling av rynker i pannen med botulinumtoksin

Behandling med botulinumtoksin i pannen - før-etter-bildet etter tatt av Tove Ree på Klinikk Ree i Stavanger.
© Klinikkree.no

 

Botox (Allergan Inc, USA) og Dysport (Ipsen Biopharm Ltd, UK) er eksempler på botulinumtoksin som anvendes i kosmetisk medisin og dermatologi.

Botox har også andre bruksområder innen medisinsk behandling:

  • pasienter med muskelspasmer (kramper)
  • hypersalivasjon (overproduksjon av spytt)
  • hypertrofisk kjevemuskulatur
  • kjeveleddsplager