Brystreduksjon

Brystreduksjon har en veldokumentert effekt på nakke, skulder og ryggsmerter. Når du kommer til konsultasjon, er det viktig at du er godt forberedt slik at du kan få svar på alt du lurer på. Spør om kirurgens erfaring og om eventuelle komplikasjoner som kan være av betydning for ditt valg. Plastikkirurgen vil vurdere om du egner deg for brystreduksjon.

Brystreduserende operasjon kan bli dekket av staten. Ta kontakt med din lege for å høre om dette er aktuelt for deg.

Kirurgen informerer deg om hvilke muligheter og begrensninger som finnes og skal gi deg et realistisk bilde av hva som kan oppnås. Selv om plastikkirurgens oppgave er å oppfylle pasientens ønsker og drømmer, må pasienten forstå at det alltid er en risiko forbundet med inngrep.

I likhet med brystforstørrelse, er det mange grunner til et ønske om brystreduksjon og ofte har kvinnen tenkt lenge på om hun vil oppsøke en klinikk eller ikke.

Noen kvinner plages av nakkesmerter og skuldersmerter på grunn av for store bryst. Videre kan det være til sjenanse ved sportslige aktiviteter, og de kan gjøre det vanskelig å finne passende klær. Brystene forandrer seg med kroppsvekten og ved graviditet. Planlegger du brystreduksjon, bør vekten være stabil. Hos unge kvinner er det viktig å beholde en del av brystkjertelvevet for å kunne amme senere.

Brystreduksjon kan bli dekket av det offentlige dersom klinikken har avtale. Sjekk på Fritt Sykehusvalg eller med klinikken du ønsker å bli operert på.

Kosmetisk plastikkirurgi har som mål å endre utseende og form på friske kroppsdeler. Det foreligger ikke noen sykdom som kan rettferdiggjøre risikoen ved å gjennomgå et inngrep, derfor må kirurgen være spesielt opptatt av pasientsikkerhet.

Pasienten må forstå risikoen som er forbundet med en brystreduksjon. Amming vil i de fleste tilfellene være mulig etter en brystreduksjon. Som regel vil imidlertid denne evnen være noe nedsatt i forhold til før operasjonen. Amming etter en brystreduksjon vil i mange tilfeller dessverre ha en tendens til å ødelegge noe av operasjonsresultatet (brystene vil bli slappere og mer hengende). Vi vil derfor normalt ikke anbefale amming etter gjennomgått brystreduksjon.

I en undersøkelse publisert i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery finner man betydelig effekt av brystreduksjon kort tid etter operasjonen. Resultatene av undersøkelsen viste merkbar bedring både psykososialt, i seksuelle relasjoner og fysisk velvære.

Siden plastisk kirurgi i stor grad er privatfinansiert, sier det seg selv at kirurgen ønsker å oppnå best mulig resultat med minst mulig risiko. Fornøyde pasienter er kirurgens beste reklame. Dersom kirurgen (eller pasienten) er i tvil om det er riktig å gjennomføre operasjonen, er det riktige å avlyse.

Les mer om brystreduksjon