Rekonstruktiv kirurgi

Rekonstruktiv kirurgi er en stor del av den plastikkirurgiske virksomheten. Den retter seg i all hovedsak mot, på best mulig måte å gjenopprette strukturer på kroppen som er ødelagt/skadet av medfødte lidelser eller andre ervervede defekter. Dette kan være som følge av skader, kirurgiske inngrep eller infeksjoner.

Eksempelvis kan det rekonstrueres nye bryst etter kreftbehandling. Blottede beinstumper etter amputasjoner eller skader kan bedres med rekonstruktiv kirurgi slik at man kan bruke proteser. Avkuttede legemsdeler (f.eks. en hånd) kan sys på igjen og så rekonstrueres til å fungere best mulig etterpå. Hovedformålet med rekonstruktiv kirurgi er å gjenopprette funksjon og utseende med et best resultat når det er mulig.

Rekonstruktiv kirurgi dekkes stort sett av det offentlige, men også flere helseforsikringer dekker dette i varierende grad.

Ansiktsrekonstruksjon

Connie Culps ansiktsrekonstruksjon.

Connie Culp sto frem på en pressekonferanse i begynnelsen av mai og fortalte om sin rekonstruktive operasjon. For fem år siden ble hun skutt i ansiktet av ektemannen, noe som førte til ubeskrivelige skader som har voldt henne enorme smerter og problemer med slike ting som å puste og spise og drikke. I tillegg ble ansiktet til den normalt vakre kvinnen fullstendig deformert.

Connie Culp har gjennomgått utallige plastiske operasjoner, men det er den siste operasjonen som, ifølge pressen, regnes som en milepæl i ansiktstransplantasjonens historie. Culps skjebne har ledet til kampanjer mot latterliggjøring av folk med avstikkende utseende.

Les mer om Connie Culp på Wikipedia

Manglende kunnskap om plastikkirurgi blant medisinstudentene

Avdelingsoverlege Kathrin Sørensen Sneve ved Plastikkirurgisk avdeling på St. Olavs hospital sier til Dagens Medisin at hun ikke er ikke overrasket over manglende kunnskap blant medisinstudentene.

– Plastikkirurgien er lavt prioritert. De store kirurgiske fagene er gastro og ortopedi, i tillegg til gynekologi. Jeg tror det er det er lite utbredt kunnskap om at vi plastikkirurger driver med rekonstruktiv kirurgi, som for eksempel rekonstruksjon etter store liggesår, rekonstruksjon etter brystkreft, flytting av bløtvev ved åpne brudd - eller at vi opererer mange med føflekkreft, sier hun til Dagens Medisin.

 

Eksempler på rekonstruktiv kirurgi

Kilde: Plastiskkirurgi.no

Hva er kosmetisk kirurgi?

"Kosmetisk kirurgi er inngrep hvor kosmetiske hensyn er en avgjørende indikasjon for inngrepet. Et kirurgisk inngrep er å anse som et kosmetisk kirurgisk inngrep når det avgjørende hensynet for å utføre inngrepet er av kosmetisk og ikke av medisinsk karakter," ifølge Volvat Stokkan. Kosmetisk kirurgi blir ikke dekket av det offentlige.

Les mer

 

Faglig rådgiver: Odd Petter Elvenes, spesialist i plastikkirurgi